Este acum!
Iarna, care se pare că și-a făcut deja debutul, este perioada cea mai potrivită începerii măsurării radonului oriunde petreceți marea parte a timpului: acasă, la locul de muncă sau în orice alt loc în care vă aflați pentru perioade mai lungi de timp, zilnic.
De ce sezonul rece? Deoarece în această perioadă suntem tentați să aerisim mai rar încăperile, geamurile sunt închise etanș datorită izolării termice a clădirilor, iar diferențele de temperatură dintre sol și interioarele încălzite duc la deplasarea în mod natural a radonului în spațiile închise aflate la subsol, parter dar nu numai.
Degajat din sol, radonul pătrunde în interiorul clădirilor prin crăpăturile și golurile din fundație și prin sistemul de alimentare cu apă, acumulându-se în încăperile neaerisite sau închise etanș cu geamuri termoizolante de la orice etaj.
Radonul este prezent pe tot parcursul anului, însă nivelul său variază în funcție de oră, zi, anotimp fiind strîns legat de obiceiurile de aerisire a încăperilor sau de sistemul de ventilație al unei clădiri, fie ea privată sau cu acces public. Mai mult, radonul poate fi exhalat în unele dintre clădiri de materialele de construcții precum cărămida, betonul, gresia sau faianța.
Măsurând nivelul concentrației de radon din încăperi pe timpul iernii când activitatea acestuia este mai intensă, veți știi dacă sunteți expus la valori peste media anuală, putând lua măsuri de reducere a impactului asupra sănătății printr-o aerisire frecventă ori prin remedierea eventualelor spărturi și fisuri din podea sau din jurul țevilor.
De ce atâta îngrijorare legată de radon?
Din simplul fapt că radonul este declarat de către Agenția Internațională de Studiu al Cancerului încă din 1988 ca fiind carcinogen uman, iar Organizația Mondială a Sănătății îl identifică în 2009 drept prima cauză a cancerului pulmonar la nefumători.
Însă, cum radonul este un gaz radioactiv, incolor, inodor care se află peste tot în jurul nostru, în aerul pe care îl respirăm, făcând parte din fondul natural de radioactivitate, este important să cunoaștem nivelul său pentru a respira liniștiți.
Astfel, nivelul de radon recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru diminuarea potențialelor efecte dăunătoare este de 100 Bq/ m3 (Bequerel este o unitate de măsură a radioactivității), în timp ce nivelul mediu de referință stabilit la nivel național este de 300 Bq/m3. Iar de la Agenția Internațională de Studiu al Cancerului aflăm că fiecare 100 de Bq/ m3 în plus, crește riscul de cancer pulmonar cu 16%.
E adevărat că, prin aerisire, aerul rece care intră în casă poartă, la rândul lui, particule de radon. Lucru de altfel, normal. Important este să monitorizăm continuu respectivele încăperi pentru a ne asigura că ținem sub control nivelul de radon din interior.
Bineînțeles că sunt o serie de variabile de luat în considerare iar nivelurile de radon se schimbă substanțial și cu frecvență (ceea ce este, din nou, absolut normal) iar obiceiurile noastre de aclimatizare la anotimpurile reci sau calde se adaugă acestor variații. De aceea este necesară monitorizarea continuă a nivelului de radon din interiorul clădirilor în care locuim sau muncim, și nu doar o testare punctuală, ce nu va arată decât situația de la un moment dat. Chiar dacă în urma unei singure testări vom avea un nivel scăzut de radon, nu înseamnă că vom fi în siguranță de-a lungul timpului.
În Norvegia, de exemplu, una dintre țările în care nivelurile de radon din interiorul clădirilor este cel mai ridicat din lume, grădinițele, școlile sau creșele ale căror încăperi ar putea avea un nivel de radon mai mare de 100 Bq/m3 sunt monitorizate continuu cu detectori activi.
Se asigură, astfel, că în timpul orelor de curs, nivelul de radon este menținut sub 100 Bq/m3, chiar dacă în timpul nopții, nivelul de radon poate crește.
Sunteți încă nesiguri că ar trebui să faceți ceva în legătură cu radonul?
Adevărul este că o zi sau câteva ore într-o încăpere cu un nivel ridicat de radon nu ne poate face rău. Dar săptămâni la rând? Dar un an? Sau ani în șir?
Dacă fumăm o dată, o țigară, nu vom muri de cancer pulmonar. Dar dacă vom fuma în fiecare zi mai multe țigări, ani și ani la rând…
Aceasta poate fi diferența dintre o viață sănătoasă și o boală ce, statistic, are dintre cele mai mici rate de supraviețuire.
Însă, expunerea la radonul din interiorul clădirilor poate fi controlată. Este de ajuns să instalați un detector activ de radon, să monitorizați continuu valorile acestuia și să luați măsurile necesare atunci când vedeți depășiri față de media anuală admisă.
Simplu! Ca o deschidere de geam.