Radonul, subiect fierbinte la congresul IRPA

La începutul acestei veri, echipa noastră a participat la Congresul European IRPA, aflat la a cincea ediție și găzduit de Societatea olandeză pentru protecția împotriva radiațiilor (NVS) în orașul istoric, Haga.

Cu tema “Încurajarea sustenabilității în domeniul protecției împotriva radiațiilor”, congresul s-a concentrat asupra analizării modului în care Directiva 59 EURATOM este implementată în legislația fiecărei țări din Uniunea Europeană și noutățile privind planurile de acțiune la radon în țările membre.

Pe tema radonului au avut loc mai multe sesiuni de lucru, cu accent pe implementarea Directivei 59 EURATOM, identificarea zonelor cu risc crescut de radon, estimarea riscului de cancer pulmonar în expunerea rezidențială la radon, modul în care țările membre UE au transpus și implementat respectiva directivă.

Ne-a însoțit tot timpul senzația că nu pierdem timpul, că aflăm lucruri noi, că oamenii sunt deschiși și nu se feresc să prezinte greutățile de care se lovesc. Foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă în cadrul conferințelor organizate de European Radiation Dosimetry Group (EURADOS), de exemplu, ai cărui membri suntem de o bună bucată de timp.

Ca reprezentanți EURADOS, prezentarea noastră a evidențiat acțiunile întreprinse pentru armonizarea procedurilor de monitorizare dozimetrică în Europa.

Care au fost noutățile?

Modul în care sunt abordate măsurătorile de radon în clădirile cu acces public, la locurile de muncă și în locuințe. Reprezentanți ai autorităților din țări membre UE au prezentat planurile de acțiune pe radon, modul în care sunt clasificate zonele cu risc crescut de radon, rezultatele pe care le au până în prezent.

O prezentare care ne-a plăcut în mod deosebit a fost cea a reprezentantului ICRP “Etica protecției radiologice: de la valorile de bază la înțelepciunea practică”. Nu trebuie să uităm nicio clipă faptul că știința, experiența și etica trebuie să se împletească firesc și armonios, pentru binele individului si al societății, pentru buna conviețuire împreună.

Desigur că am măsurat nivelul de radon în încăperea în care am dormit!

Chiar dacă nu am avut cameră la parter la subsol, am măsurat nivelul de radon la etajul 11 al hotelului Novotel World Forum. Media concentrației de radon a fost de 19 Bq/m3, cu o valoare maximă de 40 Bq/m3. Așa ne-am dat seama că timp de 2 zile nu am aerisit camera, astfel încât s-a putut evidenția contribuția radonului care se degaja din materialele de contrucții. Cu toate acestea, față de nivelul de referință de 300 Bq/m3, e clar că valorile măsurate au fost foarte mici.

Recunoaștem că, venind de la 300 C din București, temperaturile scăzute de la Haga (150 C -170 C) ne-au luat prin surprindere,  demonstrându-ne că vara nu se instalează peste tot la începutul lui iunie și făcându-ne să uităm de aerisirea camerei, în încercarea de a suplini, pe cât posibil, lipsa hainelor groase.

Cu ce am rămas după Congresul IRPA 

Cu dorința de a vedea pașii concreți pe care România îi face în problematica radonului și cu aceea ca puținii specialiști pe care România îi are în acest domeniu să aibă posibilitatea de a fi la curent cu ultimele noutăți din domeniu. Numărul crescut de cazuri de cancer pulmonar înregistrate anual la nivelul întregii lumi atribuite expunerii la radonul din interior, trebuie să fie un motor care să ne pună în mișcare și să ne facă atenți la calitatea aerului pe care îl respirăm și la măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a preveni riscul de îmbolnăviri și a ne menține sănătatea în parametri optimi.

 

Cine este IRPA? –  Asociația Internațională de Protecție Radiologică care aduce laolaltă specialiștii în domeniul protecției împotriva radiațiilor ionizante, considerată ca fiind vocea internațională a profesioniștilor în protecție radiologică.

Despre eveniment – Evenimentul desfășurat la Haga, pe parcursul a 5 zile, în cadrul World Forum a tratat subiecte fierbinți precum: dozele primite de pacienți în expunerea medicală și niveluri de referință, efecte timpurii și tardive rezultate din expunerea la radiații ionizante, dozimetria cristalinului în expunerea profesională la radiații și desigur, radon.

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *