ELSEDIMA

În această primăvară am participat ca partener la cea de-a  XII-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ELSEDIMA (Environmental Legislation, Safety Engineering and DIsaster MAnagement) organizată ca în fiecare an de către Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

Ne-a atras tema ediției din acest an, centrată pe o serie de subiecte legate de managementul riscului și reunite sub titlul ”Mediu, Ingineria Siguranţei şi Managementul Dezastrelor”, considerând-o  cadrul perfect pentru a pune în discuție problematica radonului prin cele două lucrări prezentate de echipa noastră în cadrul sesiunilor.

În prima lucrare am vorbit despre modul în care radonul s-a impus ca factor de risc pentru sănătatea publică și cum au evoluat în timp cunoștințele referitoare la radon.

Am prezentat, de asemenea, soluția inteligentă dezvoltată de noi pentru monitorizarea continuă a valorilor măsurate de radon și alarmarea automată în caz de depășire a nivelului de referință.

Subiectul s-a bucurat de interes, manifestat, în special, prin numeroasele întrebări primite și a schimbului de opinii generat.

Evenimentul a găzduit și o ședință pe marginea Planului Național de Acțiune la Radon, prezidată de doi reprezentanți ai autorității (CNCAN) care a trecut în revistă stadiul acordului pentru planul de radon (din cele 11 ministere, 9 își dăduseră deja acordul) în vederea aprobării și publicării în Monitorul Oficial.

Care au fost noutățile?

Universitatea Babeș Bolyai a prezentat ultimele rezultate obținute în cadrul proiectului de cercetare SMART_RAD_EN. S-a constatat faptul că nivelul de referință de 300 Bq/m3 a fost depășit în 17 – 21% din cele 1000 case în care au fost efectuate măsurători, în timp ce peste 3% din măsurătorile efectuate  au indicat un nivel al radonului mai mare de 600 Bq/m3.

Desigur că am măsurat nivelul de radon în încăperea în care am dormit

Am dormit la o pensiune undeva lângă Grădina Botanică din Cluj-Napoca. La etajul 2, cu geamurile larg deschise în permanență, concentrația medie a activității radonului a fost 27 Bq/m3, cu o valoare maximă de 49 Bq/m3. Așadar, cu mult sub 300 Bq/m3. De data asta, nu a fost nevoie să schimbăm aerul!

Cu ce am rămas după conferința ELSEDIMA 2018

Cu dorința de a vedea că noutățile despre radon și implicit riscul asociat expunerii la radon sunt comunicate eficient către populație. Că responsabilii pentru comunicare și conștientizare în rândul populației prezintă acțiunile pe care le-au întreprins și vorbesc despre eficacitatea lor, pentru că numai o comunicare eficientă poate elimina riscul apariției suspiciunilor legate de faptul că populația ar putea avea o problemă pe care autoritățile nu o gestionează eficient.

Implicare – comunicare – transparență.

 

About admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *